Mannenkoor St. Caecilia Linne

Historie

Zangvereniging St.Caecilia Linne in 1936
De geschiedenis van Mannenkoor St.Caecilia Linne.

In 1921 pakten zich een aantal jongemannen uit de enkele jaren daarvoor opgerichte toneelvereniging Talia samen om te mogelijkheden van een zangvereniging te onderzoeken. Niet veel later stond Zangvereeniging St.Caecilia in de steigers. Als oprichtingsdatum is 14 maart 1921 in de boeken opgenomen. Onder leiding van de eerste dirigent dhr Hoffman uit Herten werd tijdens de winterkermis het eerste concert gegeven.

Vanaf de oprichting heeft het koor midden in de maatschappij gestaan en werden vele activiteiten ontplooid in het belang van de Linner gemeenschap. Zo is de intocht van Sinterklaas in Linne, getuige een artikel uit de Nieuwe Koerier Maas- en Roerbode van 10 december 1921, een initiatief van het koor.

Eind jaren twintig van de vorige eeuw maakte de vereniging een financiële dip door en was men niet meer in staat de kosten van de dirigent te betalen. Het koor was daardoor een aantal jaren slapende, maar in 1935 maakte St.Caecilia een doorstart.

Nog voor de Tweede Wereldoorlog nam het koor deel aan concoursen in de omgeving, zoals die in Maasniel en Nederweert.
Na de oorlog ging het koor hiermee zeer succesvol door, zeker na de komst van dirigent Jan Schmitz uit Maasniel. Met en door hem promoveerde het koor vanuit de vierde afdeling naar de hoogste superieure afdeling in het concourswezen. Hij drukte een grote stempel op het koor tijdens zijn dirigentschap van ruim dertig jaar.
In 1970 acteerde het koor in de superieure afdeling (de eredivisie onder de mannenkoren) en won daar de eerste prijs met lof der jury, een schitterende prestatie met even zo mooie recensies.

In 1976 werd Zangvereniging St.Caecilia omgedoopt in Mannenkoor St.Caecilia en werd hier later nog Linne aan toegevoegd, om zo het onderscheid te maken met andere mannenkoren met dezelfde naam.

In de laatste decennia legde het koor zich toe op concertreizen naar toplocaties in o.a. Duitsland, Zwitserland en Tsjechië. Vaak ontstonden hierdoor vriendschapsbanden met gastkoren, die op hun beurt weer een bezoek brachten aan Linne.
Sinds 2010 is in het verenigingslogo “Zang en Plezier” opgenomen, om te benadrukken dat zingen en plezier samen gaan. Plezier in het zingen, maar het zingen brengt ook plezier.

Tegenwoordig staat het koor met ongeveer 55 zangers onder leiding van dirigent Piet Tobben uit Maasbracht en wordt het op de piano begeleid door Ben van Daal (geboren en getogen in Linne).

Het maatschappelijke karakter van het koor is gebleven, getuige de deelname aan verschillende evenementen in het belang van de plaatselijke bevolking. Hoewel de gemiddelde leeftijd van de zangers oploopt, is er nog steeds sprake van een frisse vereniging, die in tegenstelling tot veel andere koren qua aantal zangers standhoudt. Sterker nog, tegen de stroom in, is er eerder sprake van een toename.

Het koor is een graag geziene gast op de podia. Vele positieve reacties krijgt het koor vanwege de keuze van haar programmering van de werken, de discipline, de uitstraling en de deskundige leiding.